Cruciada ptr dovedirea adevarului despre religie

Forum ptr cei care indraznesc sa gandeasca liber
 
AcasaAcasa  InregistrareInregistrare  ConectareConectare    
Subiecte similare
  Cautare
   
   

  Rezultate pe:
   
  Rechercher Cautare avansata
  Ultimele subiecte
  » Rugaciune Ajutatoare in indeplinirea dorintelor
  Joi Oct 27, 2016 2:50 pm Scris de CatalinConstantinGheorghe

  » De ce anti-religie si anti-biserica?
  Lun Oct 24, 2016 12:42 pm Scris de Rayna

  » Melodii ascultate cu mare placere
  Vin Mai 13, 2016 9:55 am Scris de Rayna

  » Introducere in Sistemele magice
  Vin Mai 13, 2016 9:53 am Scris de Rayna

  » Satan ...ce stim despre el
  Mar Feb 09, 2016 12:18 pm Scris de Rayna

  » Dedicatii muzicale
  Joi Feb 04, 2016 12:37 pm Scris de Soimos

  » Sa ne mai si amuzam putin :)
  Dum Dec 06, 2015 9:35 pm Scris de Soimos

  » Este Isus Christos acel Satan numit si Lucifer?
  Sam Dec 05, 2015 1:17 am Scris de Rora9

  » Din ciclul: "Cronica prostiei Omenesti"
  Dum Noi 29, 2015 9:33 pm Scris de Soimos

  Navigare
   Portal
   Index
   Membri
   Profil
   FAQ
   Cautare
  Forum
  Parteneri
  forum gratuit

  Distribuiți | 
   

   Talmudul, ce stiti despre el?

  In jos 
  AutorMesaj
  Apopii
  Pagan
  Pagan
  avatar

  Numarul mesajelor : 2372
  Varsta : 55
  Localizare : Aici
  Puncte : 2582
  Data de inscriere : 06/08/2009

  MesajSubiect: Talmudul, ce stiti despre el?   Mar Aug 30, 2011 12:22 am

  Talmud

  ”Talmudul este o compilație a opiniilor docte acumulate în scris până la sfârșitul secolului V e.n. În majoritatea cazurilor, opiniile docte sunt prezentate sub formă de dialoguri și opinii minoritare pe lângă opinii majoritare. Textul talmudic conține numeroase elemente de legendă și folclor, acestea fiind enunțate ca o ilustrare sau sursă suplimentară a opiniilor docte. Pe lângă textul talmudic definitivat până la sfârșitul secolului V e.n. au fost adăugate diferite comentarii care, cu timpul, au ajuns să fie considerate ca o parte integrantă a studiului talmudic. Opiniile docte enunțate în Talmud tratează toate aspectele vieții umane prin perspectiva normativă a iudaismului.

  Axioma fundamentală a iudaismului este că Tora este divină, unică, eternă și irefutabil supremă. Tora este formată din primele cinci cărți din Sfintele Scripturi ebraice și arameice scrise de Moise. "Pentateuch" este termenul grec referitor la primele cinci cărți ale lui Moise. Etimologic, noțiunea de Tora este complexă și include "înțelepciune", "învățătură" precum și un sens arhaic de "lege". Textul talmudic explică aplicarea practică a celor 613 porunci, care formează cultul mozaic.

  "Învățătura" sau studiul de Tora este imperativul primordial al iudaismului, dat fiind că existența umană este și trebuie să fie reglementată în exclusivitate prin Tora. Necesitatea permanentă de a acumula și de aplica cunoștința de Tora în absolut toate domeniile vieții a creat necesitatea de a conserva, de a transmite și de a sistematiza opiniile înțelepților despre diferitele chestiuni tratate. Cronologic, "învățătură" orală, nescrisă, a fost prima modalitate de conservare a opiniilor și a comentariilor din secolele V î.e.n.-II e.n. Rabbi Yehuda Hanassi (135-220 e.n) a făcut prima compilație scrisă a opiniilor cunoscute până la vremea sa. Această lucrare este denumită "Mișna", noțiune echivalentă cu "repetiție", "studiu" sau eventual "studiu prin repetare".

  "Ghemara" este stratul de opinii adăugate la textul talmudic în decursul secolelor II-V.

  În secolul XI au fost adăugate la fiecare pagină comentariile lui Rashi (Rabbi Shlomo Ben Yitzhaki, cca. 1040-1105). Comentariile lui Rashi sunt scrise cu un tip deosebit de litere. În mod uzual, textele sunt așezate în forma literei "L", Mișna fiind în centru, înrămată în stânga și jos de textele Ghemara.

  Prima tipărire a Talmudului provine de la creștinul Daniel Bromberg din Anvers, care a trăit între anii 1516-1549 la Veneția.  Diferențe dintre Talmudul babilonian și ierusalimitean

  Există diferențe semnificative între cele două compilații talmudice. Limba Talmudului de Ierusalim este un dialect arameică de vest care diferă ca forma de arameică folosită în Talmudul de Babilon. Talmudul Ierushalmi (din Ierusalim) este fragmentar și adesea greu de citit, chiar și de talmudiști cu experiență. Versiunea Talmudului Bavli (din Babilon), pe de altă parte, este mai detaliată și precisă. Legile, cum sînt prezentate în cele două compilații sunt în esență similare, cu excepția unor accentuări și detalii minore. Talmudul din Ierusalim nu a primit mult atenție de la comentatori, și astfel comentariile tradiționale care există sunt de cele mai multe ori numai despre învățăturile în plan comparat cu cele ale Talmudului Bavli.

  Talmudul babilonian a înregistrat opiniile rabinilor din Israel, precum și pe cele din Babilon, în timp ce Talmudul din Ierusalim rareori citează rabinii din Babilon. Versiunea babiloniană conține, de asemenea, opiniile mai multor generații, pentru că a fost finalizat mai târziu. Pentru ambele motive, aceasta este considerată ca fiind o mai cuprinzătoare colecție de avize disponibile. Pe de altă parte, pentru că perioada de reeditare între versiunea din Ierusalim și cea din Babilon, avizele timpurii ale amoraimilor (prima generație de compilatori) ar putea fi mai aproape de forma lor originală în Talmud-ul din Ierusalim.

  Comentariul și studiul talmudic

  Din momentul finalizării, Talmudul a devenit o parte integrantă a studiului religiei evreiești. Timp de secole au apărut mai multe școli de studiu a textelor talmudice.

  Geonim

  Cele mai timpurii comentarii la Talmud au fost scrise de Geonim (aproximativ anii 800-1000 era creștină) în Babylonia. Deși unele comentarii directe asupra tratatelor special, sunt puține, cunoștințele noastre despre studiul din epoca Gaonică vine de la declarațiile încorporate în răspunsurile date de Geoni, care a pus în lumină anumite pasaje talmudice. De asemenea, importante sunt compendiile practice ale dreptului evreiești, cum ar fi Halachot Pesukot de Yehudai Gaon, Sheeltot de Achai Gaon și Halachot Gedolot de Simeon Kayyara. După moartea lui Hai Gaon, cu toate acestea, centrul de schimburi de opinii asupra Talmudului se mută spre Europa și Africa de Nord.”

  Sursa


  _________________
  Geea este mama noastra.
  Sus In jos
  http://www.paganism.ro
   
  Talmudul, ce stiti despre el?
  Sus 
  Pagina 1 din 1
   Subiecte similare
  -
  » despre componente

  Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
  Cruciada ptr dovedirea adevarului despre religie :: Fenomenul religios :: Religiile lumii :: Monoteiste :: Mozaismul-
  Mergi direct la: