Cruciada ptr dovedirea adevarului despre religie

Forum ptr cei care indraznesc sa gandeasca liber
 
AcasaAcasa  InregistrareInregistrare  ConectareConectare    
Cautare
 
 

Rezultate pe:
 
Rechercher Cautare avansata
Ultimele subiecte
» Rugaciune Ajutatoare in indeplinirea dorintelor
Joi Oct 27, 2016 2:50 pm Scris de CatalinConstantinGheorghe

» De ce anti-religie si anti-biserica?
Lun Oct 24, 2016 12:42 pm Scris de Rayna

» Melodii ascultate cu mare placere
Vin Mai 13, 2016 9:55 am Scris de Rayna

» Introducere in Sistemele magice
Vin Mai 13, 2016 9:53 am Scris de Rayna

» Satan ...ce stim despre el
Mar Feb 09, 2016 12:18 pm Scris de Rayna

» Dedicatii muzicale
Joi Feb 04, 2016 12:37 pm Scris de Soimos

» Sa ne mai si amuzam putin :)
Dum Dec 06, 2015 9:35 pm Scris de Soimos

» Este Isus Christos acel Satan numit si Lucifer?
Sam Dec 05, 2015 1:17 am Scris de Rora9

» Din ciclul: "Cronica prostiei Omenesti"
Dum Noi 29, 2015 9:33 pm Scris de Soimos

Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 Profil
 FAQ
 Cautare
Forum
Parteneri
forum gratuit

Distribuiți | 
 

 Pagini din Istoria Romaniei

In jos 
AutorMesaj
livius
Lancier
Lancier


Numarul mesajelor : 287
Varsta : 38
Puncte : 288
Data de inscriere : 20/04/2008

MesajSubiect: Pagini din Istoria Romaniei   Dum Sept 04, 2011 1:11 pm

Secuii

Cine sunt Secuii?

In denumirea populara săcui, în maghiară Székely.
.... sunt un grup etnic maghiar din România, de limbă maghiară, care cultural ține de maghiarimea din județele Covasna, Harghita și în arealul central și sud-estic al județului Mureș.

In literatura populara de specialitate, cea mai frecvent utilizata denumire este cea de Szekely", derivare a substantivului Szék in limba maghiară "scaun",(de judecata) aici, ... în "tinutul secuilor ...adica tinutul scaunelor".
Din aceasta cauza denumirea de secui nu este considerata ca o referire la o nationalitate, ci una care face referire la un tinut geografic in care functionau "scaunele de judecata" (Szek) ca erau o dovada a autonomiei lor primita ca un privilegiu de la Regii Ungariei

Nucleul ariei lor de raspandire este regiunea din centru Romaniei respectiv sud-estul Transilvaniei cunoscută îndeobște ca "Ținutul Secuiesc" sau "Secuime", dar si in alte teritorii de ex. din câteva sate ale județelor Alba și Cluj (din fostul Scaun Secuiesc al Arieșului) și din județele Sibiu și Brașov.

Originea Secuilor
Nu este inca foarte clara, exista diverse teorii cu privire la pretinsa lor inrudire cu avarii, hunii, gepizii sau chiar avand o origine română , dar acestea sunt privite de decenii ca fiind anistorice de catre mediul stiintific de specialitate.
Lunga vreme au fost vazuti ca urmasii pecenegilor de origine turca si a cumanilor tot de aceeasi origine, dar cu toate acestea nu exista nicio dovada ca secuii ar fi vorbit vreodata o alta limba decat maghiara

În sursele istorice secuii apar ptr prima oara in anul 1116 e.n.

Pina astazi in Romania este mentionat in mod peiorativ cuvantul de bozgori, ceea ce poate sugera originea lor Bashchira.

Asezare
Majoritatea Secuilor cuceritori s-au asezat pe teritoriul actual inca de la inceputuri asa cum o dovedesc evidentele taxelor percepute de Regii maghiari,

Datorita misiunii lor de aparare a granitelor de rasarit ael Ardealului, le-au fost oferite privilegii si drepturi de a se autoadministra, si de a se organiza in comunitati cu o identitate juridica.
Intre secolul 12-13, si 1867 comunitatile secuiesti aveau drepturi de autonomie interna echivalente cu cele ale sasilor, ba chiar aveau pina la inceputul secolului 19 un sistem juridic total diferit de cel al Regatului Ungariei.

Limba
Secui vorbesc si astazi un dialect al limbii maghiare, cu un procent mai mare de cuvinte de origina turca in comparatie cu alte dialecte ale limbii maghiare

Identitate
Deoarece secui au fost asa cum am mai amintit , inca din evul mediu pazitori ai granitelor ungare conform sistemului maghiar Gyepu (de la cuvantul turc Yapa care inseamna palisada), ei s-au bucurat de multe privilegii din partea regilor ungari prin care isi subliniau mereu o identitate proprie, bazata pe statutul lor privilegiat.
Ei au fost recunoscuti alaturi de nobilimea maghiara si de sasii transilvaneni , ca fiind una dintre cele 3 natiuni constitutive ale Principatului Transilvaniei, (vezi Unio Trium Nationum)

Momente Istorice "Unio Trium Nationum"
Uniune in care secuii care au avut mereu un statut special au fost considerați în Transilvania și Ungaria medievală ca un grup etnic privilegiat alaturi de nobilimea maghiara si burghezia saseasca.
Aceasta uniune a fost realizată la o adunare comună ținută la Căpâlna - lângă Dej, in care aristocrația maghiară, clerul, sașii și secuii (țăranii români și maghiari fiind excluși) s-au angajat (după răscoala de la Bobâlna) să-și dea ajutor militar mutual împotriva unor altor posibile răscoale viitoare ale iobagilor și împotriva pericolului extern, turc


Adunarea Națională Secuiască de la Lutita
În 1506 la Lutița, s-au luat principalele hotărâri privind autonomia și autoguvernarea secuimii.
Hotărârile adoptate aici au fost ridicate la rang de lege de către regele Matei Corvin, care avea cu adevărat nevoie de sabia secuiască.
Nobilimea maghiară și elita socială a secuimii, care se îmbogățeau continuu, nu au mai vrut însă să respecte garanțiile autonomiei specifice secuilor si privilegiile acestora, depuse încă în momentul descălecării maghiarilor, motiv pentru care în noiembrie la amintita adunare națională de la Lutița, s-au luat hotărâri împotriva a diferite obiceiuri ordinare de incalcare a acestor drepturi istorice!va continua....

Ultima editare efectuata de catre livius in Joi Sept 15, 2011 7:16 pm, editata de 2 ori
Sus In jos
livius
Lancier
Lancier


Numarul mesajelor : 287
Varsta : 38
Puncte : 288
Data de inscriere : 20/04/2008

MesajSubiect: Re: Pagini din Istoria Romaniei   Joi Sept 15, 2011 7:13 pm

Batalia de la Posada
reflectata de Wikipedia germana!

Batalia de la Posada, conform surselor vremii, a avut loc intre 9 si 12 Noiembrie 1330, între armata maghiară condusă de regele Carol Robert I de Anjou (care a domnit 1308-1342) si cea condusa de Basarab I (care a domnit 1310-1352) cel care a condus armata valaha in calitate de Domn al Țării Românești.
Lupta sa încheiat printr-o infrangere zdrobitoare a armatei unguresti care se afla in neta superioritate numerica, fata de ostirile lui Basarab.

Situatia politica zonala
Dupa 1301, adica odata cu moartea regelui Andrei al III, dinastia Arpadiana neavand urmasi pe linie barbateasca s-a stins, si astfel in Regatul Ungariei a urmat o perioada dominata de fragmentari feudale si tulburări interioare, datorita magnaților locali din acest regat, care si-au exercitat propria putere si au privit alegerea unui nou rege pe linie dinastica feminina, ca fiind un privilegiu al lor.
Cele doua partide "regale" care au urmarit sa acceada pe tronul regelui Andrei al III-lea, nu au reusit sa se impuna in fata magnaților locali, si astfel regatul era slabit de certurile si neintelegerile acestor potentati locali.
De abia regele Carol I Robert din Casa Regala de Anjou, a putut, dupa ani lungi de confruntari, sa readuca din nou magnatii sub autoritatea centrala a regatului.

Din cauza crizei politice prelungite din regatul ungar, in zonele limitrofe aflate in suveranitatea Ungariei, au inceput sa se manifeste tendinte de independenta.
Astfel in sudul Carpatilor, in Tara Romaneasca, cea care a fost un fel de avanpost al regatului ungar, diferite entități politice prestatale au inceput sa se uneasca pe la sfarsitul secolului 13, si astfel au început să formeze aici primele formatiuni statale, a caror consolidare a fost facilitată de criza internă maghiară, si astfel Basarab I, a reusit să unească sub domnia sa Principatul Țării Românești.

Basarab I profitand de momentul politic atat de prielnic, a incercat sa decupleze Tara Romaneasca de sub suzeranitatea Ungariei, acum condusa de Regele Carol Robert de Anjou, care în cele din urmă, in anul 1330 a pornit o campanie militara impotriva voievodului muntean cu scopul de a restabili suzeranitatea ungară asupra Țării Românești.

Desfasurarea evenimentelor
Armata ungureasca sub conducerea regelui Carol Robert, a reusit fara prea mari probleme sa avanseze pina la Curtea de Argeș, capitala de atunci a Țării Românești, in timp ce Basarab s-a retras in munti fiind constient ca nu poate apara orasul in fata armatei mult superioară numeric a regelui maghiar.

Intrucat Carol Robert si oastea sa nu au reusit sa ieie contact cu oponentul muntean, si datorita faptului ca conditiile de aprovizionare și sezonul rece erau deja în toi și astfel nu au existat conditii prielnice unei actiuni militare, Regele Ungariei a fost nevoit in cele din urma sa intre în negocieri cu principele Basarab.
Surse spun ca a fost incheiat un armistițiu si ca in acest armistitiu regele Ungariei s-a angajat să părăsească țara pe drumul cel mai scurt, in cazul in care princepele roman ii va da un ghid care sa conduca armata sa pe cea mai scurta cale de ieșire din munți.
Astfel ghidul pus de domnitorul muntean sa calauzeasca armata ungara, a atras armata regelui Carol Robert intr-o ambuscada cu grija planuita, spre un defileu de munte, care se afla intr-o loviste de pe valea Oltului si astfel armata ungureasca desi superioara din p. de v. numeric, s-a vazut atacata pe un teren îngust și muntos si astfel cavaleria s-a vazut neputincioasa in a se desfasura ea fiind atacata din toate părțile.
(conform notelor de linie a cronicii Chronicon pictum Vindobonense),

In infernul care a urmat Carol Robert a reușit să scape impreuna cu cativa dintre capitanii lui, asta dupa ce s-a dezbracat de hainele sale regale cu insemne regale (pe care le-a dat unuia din capitanii lui, care a fost ucis imediat de o grindină de pietre și sageti,) si imbracandu-se in haine civile, a reusit sa scape nedetectat, si sa se intoarca in Ungaria.

Infrangerea zdrobitoare a armatei unguresti, nu numai ca tras atenția internațională asupra lui BasarabI si a Principatului sau, care printr-o politica de intarire a aliantelor cu taratul Bulgar si regii sarbi, a incercat sa isi pastreze si consolideze independenta dupa aceasta lupta desfasurata la Posada.

Totusi vazut pe termen lung, Țara Românească nu si-a putut pastra mult timp independenta sub presiunea a doi vecini puternici, la nord și la sud, adica a Regatului Ungariei și din a doua jumătate a secolului 14 prin extinderea in Balcani a Imperiului Otoman

Influentati fiind de hotaririle politico-militare ale celor doua mari puteri, de la nord si sud, aceasta i-a obligat pe Voievozii Tarii Romanesti ca in următoarele două secole, să desfasoare o politica de balans intre cele doua mari puteri ceea ce a avut ca finalitate o anumita instabilitate interna a Tarii Romanesti in functie de cum se apleca balanta in urma presiunilor externe.
Sus In jos
elvar
Pedestras
Pedestras


Numarul mesajelor : 87
Localizare : Finland
Puncte : 30
Data de inscriere : 04/05/2008

MesajSubiect: Re: Pagini din Istoria Romaniei   Sam Sept 17, 2011 4:07 pm

Ai sarit exact peste pagina de istorie cu ... Dacii !

Sau vrei sa o rezolvi rapid ca Iliescu?

Adica pe scurt: "The ducks come from the trucks"(Ză dacs cam from ză tracs) cheers
Sus In jos
Soimos
mantuitor de religie
mantuitor de religie
avatar

Numarul mesajelor : 7108
Varsta : 52
Localizare : pe drum
Puncte : 6685
Data de inscriere : 20/04/2008

MesajSubiect: Re: Pagini din Istoria Romaniei   Dum Oct 02, 2011 3:20 pm

Dar pe asta o stiati: (referitor la felul cum s-a terminat Batalia de la Posada din anul 1330)

Si anume ca in anul 1343 Basarab I a recunoscut suzeranitatea lui Ludovic cel Mare regele Ungariei asupra Valahiei.

De atunci încolo Ludovic I de Anjou a purtat și titul de domn al Țării Românești (al "Valachiei Transalpine"). Nicolae Alexandru, fiul lui Basarab I, a înnoit pe 10 februarie 1355 raportul de supunere față de Ludovic I, primind în schimb Banatul de Severin și protecția regelui Ludovic

.sursa
Sus In jos
Continut sponsorizat
MesajSubiect: Re: Pagini din Istoria Romaniei   

Sus In jos
 
Pagini din Istoria Romaniei
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Cruciada ptr dovedirea adevarului despre religie :: Istoria, Politica si Societatea, sub vremuri :: Istorie :: Istoria romanilor-
Mergi direct la: